• +38

Залиште свій номер телефону, наші менеджери зв'яжуться з Вами в найближчий час.

  • +38

(044) 392-03-99

пн-пт: 9:30 - 19:00
сб: 10:00 - 17:00

Кошик (0)

Знижка 8% до кінця місяця - vodavdom.ua

Статті

Солі жорсткості у воді

Всі ми знаємо про те, як виглядають зсередини стінки чайника після багаторазового кип'ятіння в ньому води, або чули про зіпсовані тени пральних машин. Накип, що утворюється на нагрівальних елементах побутової техніки, яка контактує з водою, викликана присутністю у водопровідній воді солей жорсткості. Найчастіше, ними є солі кальцію і магнію, присутні в різних пропорціях. Чим вище концентрація солей, тим вода вважається жорсткіше. Воду з низьким вмістом цих самих солей називають м'якою.

Існують такі види жорсткості як:

Тимчасова жорсткість (карбонатна)
Карбонати кальцію і магнію мають властивість випадати в осад після кип'ятіння, що робить воду менш жорсткою, тому таку жорсткість називають тимчасовою.

Постійна жорсткість (некарбонатна)
Сюди належить група солей, яка, при нагріванні не випадає в осад, а залишається частиною водного складу і як наслідок не утворює накип.

Загальна жорсткість
Ступінь насиченості іонів кальцію і магнію разом, а простіше – сума тимчасової і постійної жорсткості.
Постійна жорсткість необхідна людському організму, оскільки є джерелом корисних мікроелементів, чого не скажеш про жорсткість тимчасову.

Коли в розмові згадується поняття жорсткості води, то зазвичай мають на увазі тимчасову жорсткість. Саме вона «створювачка», так званої, лужної води у якій погано розчиняються мило і пральні порошки. При жорсткій воді витрата миючих засобів значно збільшується. Крім того, з часом на тканинах, неодноразово стираних в такій воді, накопичуються опади (малорозчинні з'єднання), що призводить до ослаблення міцності тканин, погіршення кольору, огрубіння.

Для шкіри людини постійний вплив жорсткої води теж не обіцяє нічого доброго. Солі надають руйнівний ефект на природну жирову плівку, якою покрита шкіра людини і він залишається ніби «беззбройним» перед шкідливим впливом навколишнього середовища.

На жорсткій воді вкрай не рекомендується готувати їжу, так як багато продуктів створюють з солями жорсткості з'єднання, непридатні для засвоювання людським організмом.

У сучасній інфраструктурі водоочисних систем існує кілька способів зменшити жорсткість води. Найпростіший з них – термічна обробка води. Також існують такі способи як: зворотний осмос (пропускання води крізь напівпроникну мембрану), електродіаліз (впливом електричного поля), фільтрація іонообмінними смолами і новий напрямок - впливом магнітного поля.

Коментарі (0)

Для додавання коментарів зареєструйтесь або зайдіть у свій аккаунт.