Введіть Ваш номер телефону
Вам незабаром зателефонують
Кожна людина в побуті стикається з ситуацією, коли від відкладень в побутовій техніці, накипу в чайнику, трубах, котлах, кранах обладнання виходило з ладу. Крім того, жорсткість води, так чи інакше, завжди впливає на смакові властивості. Наприклад, при вживанні відчувається гіркуватий присмак, також з'являється відчуття стягнутості шкіри, сухість шкіри, і так само, при використанні мила, воно погано піниться. Так само, жорстка вода надає максимально негативний вплив на людський організм і на його здоров'я. Наприклад, через вживання такої води можуть утворитися камені в нирках і інші неприємні проблеми. Жорстка вода так само є причиною нальоту і накипу на побутових приладах, наприклад, це стосується експлуатації нагрівальних бойлерів, пральних машин, посудомийних машин і котлів. Якщо вона ламає побутову техніку і псує шкіру, то чи можна пити таку воду і як вона впливає на організм людини?

Звичайно не вся вода жорстка, в кожному регіоні і країні є своє джерело жорсткої води. Така характеристика є частою для води навіть після підготовки води до вживання в системах централізованого водопостачання. Жорсткість з'являється ще на початкових стадіях формування води в гірських породах, в результаті розчинення мінералів і хімічних елементів. Велика частина таких елементів - це кальцій і магній. Ці елементи так само зустрічаються у вапняку, крейді і доломіті. Грубо кажучи жорстка вода - це сукупність різних фізичних властивостей води, які залежать від вмісту у воді солей лужноземельних металів. У побуті потрібно обов'язково перевіряти жорсткість води і, якщо необхідно, проводити пом'якшення води.
Кількість солей жорсткості в проточній воді можна визначити, взявши зразок води і відправивши у хімічну лабораторію. Це варто зробити до того, як обрати установку для підготовки води до вживання. Одиниця виміру жорсткої води - це міліграм еквівалент на один літр води. Але класифікація жорсткості в різних країнах різна. Нижче наведена одна з найбільш поширених:
м'яка вода -до 2 мг-екв/літр;
нормальна вода - в межах 2-4 мг-екв літр;
жорстка вода - 4-6 мг-екв/літр;
дуже жорстка вода - більше 6 мг-екв/літр.
Отже, якщо результат лабораторного аналізу покаже рівень жорсткості 2 мг-екв/літр, це буде означати що потрібно встановити пом'якшувач.
Щоб пом'якшити воду в домашніх умовах часто використовують фільтр - пом'якшувач, купити його можна на нашому сайті https://vodavdom.ua/ua/. Робота таких фільтрів відбувається за допомогою іонообмінного способу пом'якшення. Так само одним з популярних способів пом'якшення, в домашніх умовах, є кип'ятіння води. Але такий метод характеризується рядом недоліків, наприклад, значною кількістю твердих відходів і неточним дозуванням хімікатів, і до того ж, кип'ятіння не очищує воду.
Так само потрібно розуміти, що важливо не переборщити в пом'якшенні води. Занадто м'яка води також може нашкодити організму. Максимально допустимий показник норми жорсткості питної води, яка нешкідлива для людського організму при вживанні становить 0,1-0,2 мг/літр. Це обумовлено тим, що при вживанні води, у людський організм надходить кальцій, який необхідний для нормальної життєдіяльності. У зв'язку з цим рекомендується використовувати автоматичні установки для пом'якшення води в домашніх умовах, які допомагають підтримувати рівень жорсткості на оптимальному рівні, без особливих зусиль від споживача.
Використання пом'якшеної води дозволить зменшити кількість уживаного мила і миючих засобів. Поєднання жорсткої води з миючими засобами призводить до утворення м'якого нальоту на раковинах, ваннах і трубах. Такі нальоти змиваються досить важко, а в деяких місцях, наприклад, трубах їх неможливо змити проточною водою взагалі, без використання спеціальних хімікатів. В наслідок чого труба засмічується. Так само таким нальотом закупорюються пори на шкірі людини, що призводить до численних наслідків, наприклад, погіршення якості шкіри. При нагріванні або кип'ятінні жорсткої води, солі жорсткості кристалізуються, в результаті чого з'являються відкладення на нагрівальних приладах, трубах, і приладах побутового призначення у вигляді нальоту. У зв'язку з цим, якщо у вас встановлений бойлер або котел, то потрібно своєчасно їх перевіряти і обов'язково пом'якшувати воду. Крім того, при використанні жорсткої води у промислових цілях кальцій і магній вступають в хімічну реакцію з іншими речовинами, в результаті подібних хімічних реакцій утворюються шкідливі продукти, які надають несприятливий вплив на екологію.